Börja med spelutveckling

Äldre generationer anser många gånger att datorspel är ett slöseri. Men de har inte insett att spelbranschen idag är en av de största branscherna och kommer troligtvis öka ännu mer de kommande åren. Man räknar med att det kommer behövas omkring 30 000 nya medarbetare inom de närmaste tio åren. Det har gjort att spelbranschen och spelföretagen skriker efter nya medarbetare eftersom efterfrågan på nya spel är väldigt stor.

Om du vill ha din framtid säkrad, har ett intresse för spel och programmering kan den vara hög tid för dig att börja med spelutveckling. Men om du inte har gjort det innan kan det vara svårt att veta vart du ska börja. Därför får du i den här artikeln några tips på hur du kan gå tillväga för att börja med spelutveckling.

Olika specialiseringar inom spelutveckling
De som arbetar professionellt med att utveckla och ta fram spel är många. För att ta fram ett spel krävs olika kompetenser. Därför kan det vara bra att börja med att fundera över vilket område du vill jobba inom. Här nedan får du en kort genomgång om vilka olika yrkestitlar som finns inom spelutveckling.

Programmerare

Programmeraren är den som skapar koder för att ta fram spelet. De arbetar i ett programmeringsspråk på en dator och skapar spelet utifrån de önskemål som satts upp av spelutvecklaren. Förutom att du behöver en dator och ett program att programmera i behöver du också ha internet.

Grafiker

En grafiker jobbar med att designa allt det visuella i spelet. Det kan vara allt från miljöer till karaktärer. De jobbar i program som finns på datorn och jobbar tillsammans med programmerare och spelutvecklare.

Ljuddesigner

Ljuddesignern är den som står för allt ljud i spelet. Det är alltså allt från ljud till musik. De jobbar oftast digitalt i olika musik- och ljudprogram. Därefter läggs de färdiga ljuden in i spelet.

Design

Som speldesigner arbetar man med att utveckla idéer och designa spelet. De arbetar med programmerare och grafiker för att tillsammans skapa spelet.

Programmeringsspråk
För att ta fram ett spel krävs det alltså att du jobbar i kodspråk och det gör du genom ett program. Det finns flera olika programmeringsspråk att välja bland och du kan skaffa programmen till din dator om du bara vill prova på att programmera hemma. Tre exempel på programmeringsspråk är C++, Java och Python. Olika programmeringsspråk har sina egna specialiseringsområden.

Det är i programmeringsspråket som du ger instruktioner till datorn som säger åt spelet vad det ska göra. Till exempel sväng till vänster eller hoppa.

Utbildningar
Du kan lära dig programmering på egen hand. Men det kan också vara bra att gå en utbildning. När du går en utbildning får du lära dig det du behöver för att du därefter ska ta dig vidare och eventuellt börja jobba inom spelbranschen. När du går en utbildning får du lära dig genom en lärare som du kan fråga om du har några funderingar. Du får dessutom klasskamrater som delar ditt intresse och tillsammans kan ni lära er av varandra.

Det finns utbildningar på flera nivåer. Du kan till exempel läsa teknik med inriktning spelutveckling på gymnasiet. Men du behöver i regel ha en högre utbildning om du vill få jobb. Det finns utbildningar som är kortare såväl som att det finns utbildningar som ger dig en master i det ämne du vill nischa in dig inom. Det finns utbildningar på högskolor och yrkeshögskolor.